Artikelen

INSPIRATIE

‘Be the change in the world you want to see’

‘ We can change the world and make it a better place. It’s in your hands to make a difference’.

  By Nelson Mandela

Collectief-van-de-kristalkinderen

Yes WE CAN!! YOU CAN!! Welke veranderingen wens jij?  Ooit eens nagedacht wat je er zelf aan kan doen?  Door eerlijk en oprecht naar jezelf te kijken. Waar liggen mijn kwaliteiten en waar mijn ‘werkpunten’ oftewel mijn vastgeroeste ‘doe’,’ denk’ en ‘voel’ patronen die voor bepaalde reacties zorgen. Ooit (als kind) ingezet als verdediging om je te beschermen tegen pijn.

Die patronen die vaak niet of moeilijk zichtbaar zijn voor jezelf maar wel via ‘de buitenwereld’, je partner en kinderen  ‘gespiegeld’ terugkomen bij jezelf. ……

Die reacties waar je vaak boos om wordt of teleurgesteld in raakt. Die reacties of gewoonten waar je niet trots op bent. Die situaties  waar je in je relaties, je werk of met je kinderen constant  tegen aan loopt.

Toch blijven wij het elke keer weer doen. Elke keer dezelfde reactie. Wij verdedigen ons.  Waarom? Om onszelf te beschermen voor pijn?  Welke pijn? Mag de pijn misschien zijn? Zijn om geheeld te worden?  Dan heb je die verdediging toch niet meer nodig? Die verdediging die vaak als muur tussen jou en de ander staat? Die muur die je beperkt in oprechte en liefdevolle communicatie. Die je beperkt om een liefdevolle verbinding te kunnen maken met de ander. Waarom willen wij de muren behouden die ons ook de weg beperken in vrijheid en kracht?

De vrijheid om vanuit je hart neer te zetten wat je werkelijk wil. De kracht om het van verbeelding en woorden om te zetten in daden.

Laten wij ons tegenhouden door de buitenwereld óf door onze eigen muren? Ooit nagedacht of je zelf iets kan doen? Ooit eens nagedacht dat je gedachten en ervaringen bepalen hoe je reageert op situaties?

Dat wij ons ‘laten’ beperken door de manier waarop wij denken?

Bijvoorbeeld: Er is geen geld dus het kan niet………. Wat kan er wel? Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Wie bezit de creativiteit? Welke mogelijkheden zijn er wel in plaats van beperkingen?

Talenten en liefde in overvloed…………………………………heb je die stroom van liefde en talent van jou al ontdekt?

Positiviteit, liefde en kracht verricht wonderen.  Waar kies je voor? Mee helpen of achterover hangen in beklag en zelfmedelijden?

Geeft niks, hangen doe ik ook wel eens, ook dat kan je erkennen aan jezelf.  Laat het niet te lang duren. Trek jezelf eruit, vraag hulp en trek die ander eruit  als je het herkent.

Ik daag je uit en moedig je aan om je  ‘kwetsbaarheid en kracht te ontdekken en te tonen. Laten wij elkaar aanmoedigen en ondersteunen!

Wie kan en durft de verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen? In plaats van te wachten op de ander, de buitenwereld of systemen die moeten veranderen. In plaats van de ander of het systeem ‘de schuld’ geven?

‘Het gevoel van schuld’ is een aanval op je hart. Jezelf schuld geven ook. Nieuwsgierig hoe je daar vanaf kan komen?

Ook ik reageer vanuit ‘oude patronen’ om een ander de schuld te geven of de situatie zodat ik zelf niet mijn verantwoordelijkheid hoef te nemen. Bewust worden helpt om deze patronen zichtbaar te maken zodat ik ze kan veranderen.

Wij mogen allemaal leren elk moment elke dag weer. Het is een verrijking jezelf toe te staan dat je mag leren.

Ik wil geen schuld meer geven.Schuld krijgen en schuld op mij nemen. Dit doet pijn. Ik wil mijn aandacht richten op het veranderen van deze patronen die dit in tact houden.

Liefdevol en eerlijk naar jezelf kijken brengt heel veel meer. Dat ga je terug zien.

Mijn angsten overwinnen in plaats van er voor weg te lopen. Dit wil ik mijn kinderen leren.

Dat leer ik mijn kinderen door het zelf te doen! En vooral door te geloven dat ik het kan!

Wat wil jij veranderen om de wereld vanuit je eigen gedrag een positieve input te geven?

Die wereld waar onze kinderen in te leven hebben. Welk voorbeeld wil jij geven?

Ik wil niet meer weglopen van mijn angsten. Ik wil deze overwinnen!  Daar is LEF  voor nodig. Een aanmoediging, elkaars hand vasthouden een lichtje op de weg van DOEN!

Het vraagt LEF om écht eerlijk naar jezelf te kijken. Met liefdevolle aandacht in de spiegel te kijken. Stoppen met het veroordelen van jezelf! Dat wat je hebt geleerd en waar je niet trots op bent kan je herzien. Door het met ‘liefde’ (niet met  klappen naar onszelf zoals wij vaak gewend zijn!) te erkennen en te zien wie je in werkelijkheid bent. In liefdevolle acceptatie. Je patronen, gewoonten en verdedigingen in eerlijkheid tegemoet te treden zodat liefdevolle communicatie een kans krijgt. En die liefdevolle communicatie is zó  belangrijk voor onze kinderen! Dé nieuwe generatie. Er is van alles mogelijk om ‘the world a better place’ te maken.

Als iedereen wat vaker stilstaat bij zichzelf. Zich afvraagt wat de ander of de situatie raakt bij jou! In plaats van  te wijzen naar de ander. De verantwoordelijkheid durven nemen voor je zelf!!

Om er nog een schepje eerlijkheid en moeilijkheid bovenop te doen:  kinderen zijn experts  in het leggen van de vinger op de zere plek. Om papa, mama, juf of meester vanuit ‘hun onschuld’, hun ‘pure liefde’ jou de kans te geven.Door stil te staan wat hun reactie bij JOU raakt! Mama, waarom geef je mij de schuld? Dat is niet eerlijk! Ik heb het zeker weer gedaan? Waarom krijg ik altijd de schuld? Kinderen hebben het wel héél vaak gedaan. Herken jij dit? Heb jij vroeger ook schuld gekregen? Was jij daarom ook zo boos op je vader of moeder?

Kinderen worden puur, liefdevol en oprecht geboren zij leren van ons!! Wij mogen leren van hun! Wij volwassenen dragen de verantwoordelijkheid over wat zij leren van ons! Een mondig kind is in staat terug te geven wat je hem of haar leert (oei dat doet pijn) een teruggetrokken kind blijft gekwetst achter en bedenkt zelf wel hoe slecht hij is dat hij dit een ander kan aandoen……

Wie vertelt dit kind die waarheid waar hij vertrouwen van krijgt?

Nogmaals, durf jij de volgende keer als je geraakt door een opmerking of gedrag van de ander eerlijk te kijken wat jezelf doet? Je reactie onder de loep te nemen? Je geraaktheid eerlijk te erkennen?

Wees vooral ook trots op jezelf als het lukt! Want er is LEF voor nodig! ER ontstaan ook direct kansen om terug te komen bij de ander om in eerlijkheid toe te geven en te bedanken voor deze les! Dit verbind en dat ga je ervaren! DOEN!

LIEF voor jezelf  MET LEF  uitdragen!! Laat liefde en kracht maar stromen.

DANKJEWEL  NELSON MANDELA!! Een bron van inspiratie!

 

Lieve groetjes Indra (geschreven op 6 december 2013)

 

Share This