Enneagram

Enneagram

Dit model helpt mij om patronen zichtbaar te maken die je belemmeren om in je kracht te staan.En om je bewust te maken waar je kracht kan ontwikkelen.

Wil je weten wat kennis van het enneagram voor jou kan betekenen?

Colorful_Enneagram

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Enneagram

Het enneagram is een eeuwen oud model dat onze persoonlijkheid weergeeft. Het model laat ons 9 verschillende manieren zien waarop je jezelf kan beschermen tegen pijn. Die manieren uiten zich in gedragingen en patronen die zichtbaar zijn in je karakter. Er worden 9 verschillende karaktertypen weer gegeven in het model.

Op het moment dat je tegen bepaalde gedragingen of patronen van jezelf aanloopt waar je last van krijgt kan je besluiten om je los te gaan maken van de beschermlagen die je in je leven hebt opgebouwd. Je kan via het enneagram je gedragspatronen bewust worden. Het Enneagram vertelt je iets over je sterke en zwakke punten en je drijfveren. Je kan gebruik maken van het enneagram om in je kracht te gaan staan. Om gedrags en denkpatronen te herkennen en veranderen.

Het enneagram is een prachtig, nuchter en duidelijk model waar je je enorm in kan verdiepen. Het geeft je inzicht en meer begrip naar jezelf en de ander. Hieronder een verkort beeld van de verschillende enneatypes.

In essentie ben je verbonden met 1 type in de overige 8 typen kan je ook eigenschappen van jezelf herkennen, aangezien je meerdere verdedigingen hebt aangenomen in je leven. Uiteindelijk kan je van elke type ‘de krachtige eigenschappen in jezelf ontwikkelen’ en de verdedigingen door bewust worden los gaan laten. De verdedigingen beperken je veelal nu om te leven vanuit je kracht en essentie.

 

De negen types van het Enneagram

Wie zijn ze dan, die negen types? Ze stellen zich alle negen aan je voor. Herken je jezelf of anderen erin?

1. Perfectionist: wil goed zijn en de dingen verbeteren

“Je kunt me ook wel een controlfreak noemen. Ik wil graag dat de dingen perfect zijn en ben ontzettend kritisch. Ook naar mezelf. Ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het beter kan, beter moet! Ik kan slecht omgaan met dingen die niet volmaakt zijn, dan word ik boos. Gelukkig kan ik mezelf goed beheersen, want het verliezen van de controle, dat mag natuurlijk niet. Ik erger me vreselijk aan mensen die er met de pet naar gooien.”

Mijn sterke punten: ik heb veel discipline, ben betrouwbaar, ordelijk en idealistisch.

Mijn zwakke punten: Ik ben vaak te kritisch en veeleisend. Bovendien kan ik stijf, formeel en ongeduldig zijn.

Ik kan leren: met mijn irritatie en boosheid om te gaan, fouten te durven maken, meer contact te hebben met mijn emoties, dat er meer manieren zijn dan de enige juiste.

2. Helper: wil geliefd zijn of geliefd worden

“Ik sta altijd voor iedereen klaar. Dat kan ik ook goed, want aanvoelen wat mensen nodig hebben is mijn tweede natuur. Ik heb soms de neiging mezelf weg te cijferen. Ik kan ook moeilijk ‘nee’ zeggen als iemand wat aan me vraagt. Het is ook zo leuk om wat voor een ander te doen en wat voor iemand te betekenen! De aandacht en de waardering die ik daarvoor krijg, maken me gelukkig. Ik kan slecht tegen leed en ruzie, omdat dan anderen pijn gedaan wordt. Iets voor mezelf vragen is lastig, ik weet vaak slecht wat ik zelf nodig heb en houd er ook niet van om hulp te vragen. Ik geef liever.”

Mijn sterke punten: ik ben behulpzaam, sensitief, goed in het aanknopen en onderhouden van relaties, enthousiast en tactvol.

Mijn zwakke punten: Ik kan ook bemoeizuchtig zijn en bezitterig. Als je me niet waardeert word ik klagerig, behoeftig en jaloers.

Ik kan leren: dat ik zelf ook zelf behoeftes en gevoelens heb, mezelf te accepteren, zodat ik minder afhankelijk word van de goedkeuring van anderen, ook iets voor mezelf te doen zonder me daarbij om een ander te bekommeren.

3. De winnaar of de presteerder: wil succesvol zijn

“Ik ben het type dat er echt voor gaat. Het leven is voor mij een wedstrijd die ik wil winnen door de beste te zijn en dingen te bereiken. Ik werk hard om mijn doelen te realiseren. Ik ben echt een doener: ideeën zet ik meteen om in daden. Snelheid en efficiency zijn daarbij mijn kracht. Ik weet mezelf goed te presenteren, ben zelfverzekerd in mijn optreden. Soms vinden mensen me arrogant. Ik kan er niet zo goed tegen als anderen de boel ophouden en tussen mij en mijn doelen gaan staan. Het idee dat het niet gaat lukken en dat ik faal is mijn grootste angst. Ik zet dan ook alles op alles om dat te voorkomen.”

Mijn sterke punten: ik ben gedreven, efficiënt, praktisch, doelgericht, optimistisch en besluitvaardig.

Mijn zwakke punten: ik kan egoïstisch en berekenend worden, de gevoelens van anderen negeren en heel ongeduldig zijn.

Ik kan leren: samen te werken, anderen te vertrouwen, mijn emoties onder ogen te brengen en tonen aan anderen, dat ik kwetsbaar mag zijn.

4. Romanticus of individualist: wil zichzelf begrijpen en uitdrukken

“Ik ben een echt gevoelsmens, het leven is voor mij een aaneenschakeling van pieken en dalen. Anderen vinden mij vaak ‘over’ dramatisch. Het liefst doe ik de dingen op mijn eigen manier, ik ben dan vaak ook een buitenbeentje. Ik houd niet van het gewone, het alledaagse: ik ben gewoon een artiest. Ik heb dan ook een broertje dood aan routineklusjes. Ik houd van diepgang en stijl. Het liefst wil ik dat alles authentiek is. In relaties zoek ik naar iemand die mij écht wil kennen.”

Mijn sterke punten: ik ben origineel, creatief, authentiek, gevoelig – romantisch zelfs – en betrokken.

Mijn zwakke punten: ik kan emotioneel uit balans raken, overgevoelig zijn en overdrijven.

Ik kan leren: bij de feiten te blijven, te relativeren en zaken in de juiste proporties te zien, doelen te stellen.

5. Waarnemer of filosoof: wil de wereld om zich heen begrijpen en zich competent voelen

“Ik ben analytisch ingesteld en nuchter, ik beredeneer alles logisch. Ik houd graag emotioneel afstand: het gaat tenslotte om de feiten. Ik verzamel veel informatie en kennis en denk veel na. Ik orden zaken, totdat ik ze begrijp en ze in mijn referentiekader passen. Omdat ik er zo op gericht ben dingen te begrijpen, ben ik vaak een echte specialist. Uiterlijk vertoon en comfort zijn niet zo belangrijk voor me.”

Mijn sterke punten: ik ben scherpzinnig en onafhankelijk, kan zaken goed beschouwen en blijf bijna altijd kalm.

Mijn zwakke punten: Ik kan kil, gierig en emotieloos zijn. Soms kan ik mezelf afsluiten van de buitenwereld en vanuit mijn ivoren toren op de wereld neerkijken.

Ik kan leren: daadkrachtig te zijn, te gaan staan voor de dingen waar ik in geloof, te luisteren naar mijn lichaam, intuïtie en gevoelens, grenzen te stellen als de hoeveelheid informatie me te veel wordt.

6. Loyalist: wil zekerheid en veiligheid

“Ik doe mijn plicht. Ik houd me graag aan regels, die zijn er echt niet voor niets. Ik zie alles wat er mogelijk mis kan gaan. De wereld zit tenslotte vol gevaren en niemand is voor honderd procent te vertrouwen. Dat maakt me soms angstig en het zorgt ervoor dat ik lastig besluiten kan nemen. Ik twijfel veel, vooral aan mezelf. Ik ben erg serieus en heb de neiging dingen te letterlijk te nemen.”

Mijn sterke punten: ik ben betrouwbaar, loyaal, een echte doorzetter en heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Mijn zwakke punten: ik ben achterdochtig, kan dogmatisch worden en gaan doemdenken. Ik houd ook niet zo van verandering.

Ik kan leren: te relativeren en wat luchtiger te zijn,te geloven in mijn eigen capaciteiten,met de stroom mee te durven gaan.

7. Levensgenieter of optimist: wil blij, gelukkig en tevreden zijn

“Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Dat doe ik dan ook met hart en ziel! Ik geniet graag van de mooie dingen van het leven. Pijn vermijd ik liever, door naar de zonnige kant te kijken. Als een ander in de put zit, ben ik degene die hem opvrolijkt. Ik ben nou eenmaal een rasoptimist, waarom zou je dingen zo zwaar maken? De wereld is vol mogelijkheden: ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, iets leukers. Plannen maken voor de toekomst is mijn lust en mijn leven, daardoor kom ik vaak niet zo tot daden.”

Mijn sterke punten: ik ben spontaan en charmant, optimistisch, sprankelend en speels.

Mijn zwakke punten: ik kan oppervlakkig zijn, impulsief, onverantwoordelijk, narcistisch en mezelf verliezen in onrealistische dromen.

Ik kan leren: mijn enthousiasme wat te temperen, meer betrokken te zijn bij anderen, mijn plannen ook uit te voeren, wat nuchterder te zijn.

8. Baas of leider: wil zichzelf beschermen door sterk en vol zelfvertrouwen te zijn

“Ik ben voor niets en niemand bang. Ik ga graag de strijd aan, met name om de macht. Eigenlijk ben ik het liefst de baas. Ik neem het niet zo nauw met regels en wetten, dat bepaal ik zelf wel! Ik kan het dan ook lastig accepteren als een ander sterker is dan ik. Ik ben soms wat zwart-wit ingesteld: iets is goed óf fout. Zo ga ik recht op mijn doelen af. Ik reageer instinctief: ik kan ineens heel erg boos worden, en uit dat dan ook. Gelukkig ben ik het dan ook snel weer kwijt. In mijn manier van spreken doet mijn hele lichaam mee. Anderen vinden mij soms overweldigend en hebben het gevoel dat ze geen ruimte van me krijgen.”

Mijn sterke punten: ik ben krachtig, rechtvaardig, beschermend, grootmoedig en zelfstandig.

Mijn zwakke punten: ik kan intimiderend, egocentrisch en bot zijn. Soms ben ik ronduit wraakzuchtig.

Ik kan leren: socialer, warmer en menselijker te worden, meer open staan voor anderen, zorgzamer te zijn.

9. Bemiddelaar of vredestichter: wil in eenheid en harmonie met anderen leven

“Ik bekijk de dingen graag van alle kanten. Laat iedereen zijn gang maar gaan. Ik ben niet van de conflicten, dat ga ik uit de weg. Ik bewaar liever de vrede. Omdat ik overal de voor- en nadelen kan zien, neem ik moeilijk besluiten. Wel ben ik goed in onderhandelen, omdat ik ook de belangen van de ander in het oog houd. Druk zijn en haasten, daar houd ik niet van. Ik kom dus lastig op gang. Maar als ik eenmaal op stoom ben, zet ik echt wel door. Ik heb een bloedhekel aan onechtheid en opgeblazen ego´s. Ik heb de neiging soms wat cynisch te worden. ”

Mijn sterke punten: ik ben diplomatiek, kan goed onderhandelen, ben bescheiden, kan me aanpassen en ben harmonieus.

Mijn zwakke punten: ik ben soms saai, snel afgeleid, vergeetachtig en besluiteloos.

Ik kan leren: zelf een positie in te nemen en daarnaar te handelen, prioriteiten te stellen en keuzes te maken.

Welk type ben jij?

Eén enneagramtype is dominant

De meeste mensen zullen in meerdere types wel iets herkennen. Toch is bij iedereen er eentje dominant. Als je niet meteen weet wat jouw type is, kun je een test doen.

Andere types die van invloed zijn: de vleugels

Naast het type dat domineert zijn er volgens het model van het enneagram nog twee andere types van belang. Die heten de vleugels, ze brengen meer nuance in je type. Als je je eigen type in kaart brengt zijn er meestal drie types waar je hoger op ´scoort´. In het model van het enneagram zijn de twee types die net iets lager scoren in de top 3, de types die ernaast liggen. Zo heeft een perfectionist (een één) vleugels van een negen (het model is rond!) een twee. Deze vleugels zijn niet bij iedereen even sterk. Gelukkig maar. Zo zijn we allemaal uniek.

Interessant? Wil je bewust worden welke verdedigingen jij in je leven hebt aangenomen? Wil je ontdekken welke blokkades deze verdedigingen in stand houden? De blokkades doorbreken door bewust worden, emotioneel evenwicht of chakra healing? Je eigen kracht ervaren?

Neem contact op voor een afspraak.

Lieve groetjes Indra

 

Share This